15 augustus Herdenking
Vrijdag 8 juli vond de herdenking plaats die basisgroep 8 jaarlijks organiseert. De herdenking vond plaats bij het monument ’Voor hen die vielen’, een monument dat wij als school hebben geadopteerd voor 15 augustus. De Tweede wereldoorlog eindigde op die dag in 1945 met de capitulatie van het Japanse Keizerrijk.
Meester Carel heeft de kinderen via zijn lessen meegenomen naar het koloniaal verleden van Nederland en de Tweede Wereldoorlog in Azië. De kinderen hebben invulling gegeven aan de herdenking. Ter afsluiting van het project hebben zij de vlam van vrijheid doorgegeven aan basisgroep 7. Deze groep zal volgend schooljaar de herdenking organiseren.
Met de volgende woorden werd de 1 minuut stilte ingeleid door Shannon.
’Wij zijn hier samen om stil te staan bij hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Overal ter wereld,
tijdens én na de Tweede Wereldoorlog
in Nederland
in Suriname
In voormalig Nederlands Indië
Op de Antillen
Tijdens gevechtshandelingen
of door terreur, ziekte, gebrek of uitputting
Om hun allen te herdenken
zijn wij één minuut stil.’
Waarom een 15 augustus herdenking?
Tijdens de oorlog werd de dan nog door Nederland gekoloniseerde Indonesische archipel bezet door Japan. Na de capitulatie breekt er een nieuwe oorlog uit namelijk de onafhankelijkheidsoorlog van indonesië wat als gevolg had dat veel Indische Nederlanders naar Nederland vluchtten waaronder Den Helder.
De laatste Nederlandse koloniale oorlog in de Indonesische archipel werd begin jaren 60 gevochten in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West Papua. Veel kinderen in Den Helder hebben een opa die tijdens die overzeese oorlog gevochten heeft. De geschiedenis van onze stad en haar inwoners is sterk verbonden met die van het huidige Indonesië.
Bron: RKBS De Windwijzer