Recent was er een ongelooflijk inspirerende en betekenisvolle bijeenkomst voor de collega’s van Surplus en Sarkon met Marcel van Herpen als spreker. In een tijd waarin steeds meer leerlingen worstelen met hun motivatie en het onderwijs steeds complexer wordt, kwamen we samen rondom één centrale vraag: Wat kun jij als leraar écht betekenen?
Marcel liet ons opnieuw ervaren dat we als leraar zoveel méér zijn dan kennisoverdragers. We zijn begeleiders van groei, spiegels voor zelfinzicht en voor sommige kinderen één van de weinige stabiele en veilige ankerpunten in hun leven. Juist nu, in een wereld waarin steeds meer jongeren worstelen met onzekerheid, prestatiedruk of een onveilige thuissituatie, is ons pedagogisch handelen van onschatbare waarde.
Tijdens deze bijeenkomst doken we daarom in thema’s als:
- wat veerkracht echt betekent – bij leerlingen én bij onszelf
- hoe je met kleine momenten (een blik, een vraag, een stilte) verbinding maakt door pedagogisch tact
- hoe je ruimte schept voor wat er echt toe doet: contact, veiligheid en vertrouwen
- hoe je als leraar je eigen veerkracht kunt behouden en versterken in een dynamische en uitdagende onderwijsomgeving.
Wist je dat tegenwoordig 1 op de 7 jongeren professionele hulp nodig heeft? Een aantal jaar geleden was dat nog 1 op de 27. Deze cijfers onderstrepen hoe belangrijk het is dat wij als onderwijsprofessionals oog houden voor de mens achter de leerling – én achter de leraar.
Dank aan Marcel en dank aan alle aanwezigen. Bijeenkomsten als deze zijn waardevolle momenten van ontmoeting, verdieping en inspiratie. Het zijn momenten waarbij we leren met LEV, leren met hart voor elkaar.
Laten we vooral in gedachte houden:
Veerkrachtige leerlingen groeien bij veerkrachtige leraren.
Meer weten? www.centrumpedagogischcontact.nl (http://www.centrumpedagogischcontact.nl)
Podcasttip: Het mysterie van de goede leraar