Leren zichtbaar maken

Een initiatief van het team van De Marinx in 't Veld

Bijna alles wat op een school gebeurt, heeft effect op het leren van kinderen. Klinkt logisch toch? En ook dat het één meer effect heeft dan het ander is aannemelijk. Maar hoe weten we nu wat de meeste impact op het leren heeft? En hoe komen we er als leerkracht achter wat onze impact is? Hoe meten we dat? Professor John Hattie noemt het ‘Leren zichtbaar maken’ en deed er onderzoek naar. Het team van De Marinx uit ’t Veld (https://www.demarinx.nl/pg-24661-7-104657/pagina/team_de_marinx.html), volgde hem daarin, directeur Annemiek Koenders vertelt.

 

Professor John Hattie
Wat maakt de school tot een succes? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar wat werkt nu echt? John Hattie legt in zijn boek ‘Leren zichtbaar maken’ zijn ideeën hierover uit. Ik vond dit erg interessant en ben daarom naar een bijeenkomst gegaan, waar hij zelf een lezing gaf. Eenmaal terug op school heb ik met mijn positieve indrukken IB’er Sabrina ook ervoor geïnteresseerd en hebben we samen de training ‘De Grondslag’ gevolgd.

 

Leerkrachten Inger Smit, Michiel Otjes en Annika Feldman hebben op eigen initiatief een cursus effectieve feedback gevolgd, waar zij enorm enthousiast van werden. Dit is ook een onderdeel van ‘Leren zichtbaar maken’. Het past bovendien allemaal heel mooi bij The Leader in Me en onze coöperatieve werkvormen. Daarom wilden zij er graag ook met de rest van het team mee aan de slag. En dat hebben we gedaan. ‘Leren zichtbaar maken’ brengt voor ons samenhang in alles.”

 

Leren in plaats van lesgeven
Bij ‘Leren zichtbaar maken’ ligt de nadruk op leren in plaats van lesgeven. Er wordt voortdurend gekeken naar welke groei leerlingen maken door in dialoog te zijn met leerlingen en feedback te vragen op het eigen handelen. “En dat heeft impact,” licht Annemiek toe. “’Leren zichtbaar maken’ betekent dat leerlingen weten wat ze aan het leren zijn. Het leren voor een cijfer of een toets is minder relevant, de leerlingen leren omdat ze weten waar ze naartoe willen en welke volgende stappen daarvoor nodig zijn. Daarmee kunnen leerlingen eigenaar zijn van hun leerproces.”

 

Borgen en zorgen
Om het ‘Leren zichtbaar maken’ binnen de school te implementeren, is het team vorig schooljaar met scholing gestart bij Bazalt (een trainingsbureau gericht op onderwijs). “We hebben studiemiddagen gehad en de trainer heeft klasbezoeken gedaan,” gaat Annemiek verder. “Binnenkort zijn er opnieuw klasbezoeken om de ingezette veranderingen te borgen en ervoor te zorgen dat, zodra het traject van scholing gereed is, wij zelf verder kunnen.”

 

Niet alleen het team, ook de kinderen zijn enthousiast. Annemiek: “Ze weten duidelijker waar hun werk aan moet voldoen, stellen zelf eisen aan hun werk en evalueren het voordat ze het inleveren. Ze denken zelf veel meer na, in plaats dat ze alleen maar volgen. En dat is, wat ons betreft, een hele mooie ontwikkeling.”

 

Meer weten over ‘Leren zichtbaar maken’? Neem dan contact op met het team van De Marinx in ’t Veld. Met veel plezier vertellen ze je er alles over!

Sarkon - Sarkon ICT dec2023 (4) Sarkon - Sarkon ICT dec2023 (4)