Op expeditie naar de Titus Brandsma in Middenmeer

Hier krijgen de kinderen een brede kijk op de wereld mee

 

In de laatste week van mei gaat de expeditie van onze bestuurder Mirjam Holwerda naar Sarkonschool de Titus Brandsma in Middenmeer (https://www.rkbstitusbrandsma.nl/pg-32884-7-131388/pagina/rkbs_titus_brandsma.html). Een school waar het team heel bewust de kinderen een brede kijk op de wereld meegeeft…

 

“Als ik het schoolplein op loop staan de kinderen van de groepen 3 en 4 te trappelen om naar het Openluchtmuseum in Enkhuizen te gaan. De vaders en de moeders die meegaan hebben er zo te zien net zoveel zin in het leuke, maar vooral leerzame uitje van vandaag. De wereld wordt zo niet alleen de school in gehaald, door op pad te gaan leren ze ook veel erbuiten. 

 

Neem nou de kinderen van groep 1 en 2.  Ze hebben het over een heel belangrijk onderwerp: het verkeer. Tijdens het thema ’Van A naar B’ leren de kinderen wat de onderdelen zijn van een fiets en bouwen ze een fietsenwinkel. Hier leren ze vervolgens te kopen en verkopen en natuurlijk oefenen ze zo met letters en cijfers. 

Dit thema begon echter met een avontuur in de omgeving, zo werd mij verteld tijdens de rondleiding. De kleuters zijn in groepjes op pad geweest en hebben allerlei verkeersvragen gesteld. Plattegronden werden getekend en verkeersborden verzameld. Op het schoolplein laten de kinderen mij het stoplicht zien dat ze hebben gemaakt. Net als de verkeersborden en zelfs een heuse flitspaal die je onverbiddelijk op de bon slingert. Oppassen geblazen dus! Je krijgt er namelijk zonder pardon eentje als je te snel gaat. Zelf gemaakt, maar toch net zo echt. 

 

Met een speciaal geknutseld bord krijg ik uitgelegd dat je bij het oversteken goed moet uitkijken; eerst naar links, dan naar rechts en dan weer naar links. Ik leer veel, net als deze allerjongste kinderen van de school. Ze weten al veel over hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. 

 

Op de Titus Brandsma weet men goed hoe dit spelend leren werkt. Ook voor de iets oudere kinderen. Zo worden bijvoorbeeld de doelen vanuit groep 3 in het spel verwerkt.

 

De thema’s waar de klassen mee werken komen vanuit IPC. Een methode die zich vooral richt op de creatieve en zaakvakken. Per thema zijn er verschillende leerdoelen opgebouwd: wat je weet, wat je kunt en wat je begrijpt. Door deze methode geeft de school de kinderen een brede kijk op de wereld. 

 

Na het eten van fruit en iets drinken in de kring is het tijd om weer te gaan. Het is stil in de gang van groep 3 en 4.  Ik ben heel benieuwd met welke indrukken en nieuwe kennis die kinderen vanmiddag weer terugkomen. Het was vast een dag om nooit te vergeten.”

 

 

verkeer op de titus verkeer op de titus
IMG_1958 IMG_1958
IMG_1961 IMG_1961
IMG_1962 IMG_1962
IMG_1963 IMG_1963
IMG_1964 IMG_1964
IMG_1965 IMG_1965