Op expeditie naar de Jozefschool

Op Texel is het inmiddels volop lente...


Op expeditie pakte onze bestuurder Mirjam Holwerda deze keer de boot naar Texel. Sarkonschool Jozefschool in Den Burg is een van de vijf scholen die, sinds mei 2022, het nieuwe onderwijscentrum Skool vormen. “Wat direct opvalt als je aan komt rijden is het prachtige nieuwe gebouw met een natuurschoolplein van maar liefst 4.500 vierkante meter!”

Op Texel is het inmiddels volop lente. En dat is ook binnen de school terug te zien. “Met een muur vol getekende lammetjes is het meer dan duidelijk dat ik op Texel ben. De lammetjes hebben de leerlingen van groep 1-2b gemaakt met de ‘schrijfdans’ methode. Een methode waarbij de kinderen schrijven op muziek. Het is een unieke manier om ze vlot, vloeiend en veerkrachtig te leren schrijven. Maar bovenal is het een ontspannen en plezierige activiteit die heel goed past binnen deze school waar bewegend leren erg belangrijk is.”

De eigen ‘cirkel van invloed’ wordt op de Jozefschool ook met de jongste leerlingen al besproken. Welke invloed kun je zelf uitoefenen om je beter te voelen over een bepaalde situatie of gedachte? Hoe kan de cirkel van invloed je hierbij helpen? Dat zijn de vragen die worden besproken. “Het kan heel verhelderend zijn om de cirkel van invloed te laten zien (of tekenen). En dat zie je terug in de klas. De kinderen leren het verschil tussen dat waar je geen invloed op hebt, bijvoorbeeld dat wat een ander doet, en dat wat je wel kunt veranderen, hoe jij ermee omgaat, hoe je erop reageert en hoe je erover denkt. Persoonlijke ontwikkeling neemt een belangrijke plek in hier op Texel. Een groot goed als je het mij vraagt.”

“Een stukje verderop in de school hoor ik groep 6/7 praten over wat er in de wereld gebeurt. Na afloop van het gesprek kunnen ze naar het speciaal ingerichte hoekje in de school waar ze hun gedachten en gevoelens laten zien aan anderen. Er hangen bijvoorbeeld gedichten die blijk geven van hun medeleven en betrokkenheid. Tijdens mijn bezoek hangen er veel over de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.” 

 

”Start vanuit het Hart zeggen ze op de Jozefschool Texel. En daar kan ik me alleen maar bij aansluiten...”
 

jozefschool Texel (4) jozefschool Texel (4)
jozefschool Texel (3) jozefschool Texel (3)
jozefschool Texel (6) jozefschool Texel (6)
jozefschool Texel jozefschool Texel
jozefschool Texel (5) jozefschool Texel (5)
jozefschool Texel (2) jozefschool Texel (2)