Helderse Sarkonscholen prikken erop los

Scholen doen mee aan Landelijke Opschoondag 2023


Op zaterdag 18 maart is de 21ste Landelijke Opschoondag. De Helderse Sarkonscholen zijn echter afgelopen week al begonnen met prikken. Na een oproep van de kinderburgemeester hebben de leerlingen op en rond het schoolplein en de school de handen al flink uit de mouwen gestoken om samen hun buurt schoon te maken…

De Hofstee
Op de Hofstee in Julianadorp (https://www.dehofstee.nl/pg-32040-7-127438/pagina/welkom.html) speelden de kinderen in de pauze niet, maar raapten zij afval op het schoolplein, het sportveld bij de school en in het parkje achter de school. Alle groepen deden mee. Sommigen, zoals de meiden van groep 4 die op de foto staan, prikten zelfs elke dag afval.

Directeur Linda: “Het is mooi  om met de hele school deze actie op te pakken. De leerlingen hebben ook al gezegd dat ze het niet bij deze week laten. Ze gaan er mee door. Floor uit groep 4 gaat zelfs haar boekbespreking houden over ’De zoete zusjes helpen de natuur’, waarbij een schone leefomgeving centraal staat.”

De Windwijzer
Op de Windwijzer (https://www.windwijzer.nl/pg-31870-7-120647/pagina/basisschool_de_windwijzer_den_helder.html)is afval al langer een thema. Een aantal jaar geleden bedacht het leerlingpanel samen met HVC een systeem van afvalscheiding. “Twee kinderen hebben de rol van afvalcoach en hebben een rooster gemaakt om iedere dag een paar kinderen zwerfafval op te laten ruimen om de school,” licht directeur Bart toe.  “Ook nu met de nationale opruimdag regelen de afvalcoaches alles voor deze actie, wat op de Windwijzer dus geen ‘losse actie’ is, maar is het onderdeel van de dagelijkse gang van zaken.”

HVC maakte van deze gelegenheid gebruik om op de Windwijzer een promotievideo te maken van de afvalcoaches in actie. Wethouder Petra Bais kwam speciaal kijken.

De Vlieberg
De leerlingen van de Vlieberg (https://www.devlieberg.nl/pg-31876-7-120961/pagina/kindcentrum_de_vlieberg_den_helder.html) gingen ook op pad. Zelfs de kleuters hielpen mee. Met hulp van de prikkers, die de gemeente Den Helder beschikbaar stelde, ruimden ze rondom het schoolplein op. Een trotse directeur Simone vertelt dat ook alle andere groepen hard gewerkt hebben: “De grotere kinderen mochten iets verder weg en maakten het park en het stuk buurt richting treinstation Zuid schoon.”

De Kameleon
Samen met meester Joost trok een groep Eureka leerlingen van de Interconfessionele Basisschool de Kameleon (https://www.basisschoolkameleon.nl/pg-32858-7-130410/pagina/basisschool_de_kameleon_julianadorp.html) in Julianadorp de wijk in. Geen snoeppapiertje werd overgeslagen. Maar liefst vijf volle vuilniszakken werden opgeruimd rondom de school.

De Driemaster en de Trimaran
Op de Driemaster (https://www.ikcdriemaster.nl/pg-33036-7-135985/pagina/welkom_bij_ikc_driemaster_te_den_helder.html) en de Trimaran (https://www.basisschooldetrimaran.nl/pg-31879-7-121234/pagina/basisschool_de_trimaran_den_helder.html) ging de hele school samen aan de slag om het zwerfafval in hun buurt in te zamelen. Volgens Trimaran directeur Marijke was het een groot succes. “We zijn met zijn allen gestart bij de tribune en daar kwamen we aan het eind ook weer terug. Samen hebben we toen het afval gewogen. Maar liefst 28 kilo hebben we in totaal opgeruimd. Een mooi resultaat, al hebben we liever dat het er niet ligt natuurlijk…”
 

‘Nederland Schoon!’ is op zaterdag 18 maart de oproep tijdens de 21ste Landelijke Opschoondag. Daar geven de kinderen in Den Helder met veel plezier nu alvast gehoor aan!

 

prikactie vlieberg (4) prikactie vlieberg (4)
prikactie trimaran (5) prikactie trimaran (5)
prikactie vlieberg (1) prikactie vlieberg (1)
prikactie vlieberg (3) prikactie vlieberg (3)
prikactie kameleon prikactie kameleon
filmopnames prikactie windwijzer(1) filmopnames prikactie windwijzer(1)
prikactie hofstee(1) prikactie hofstee(1)
prikactie trimaran (2) prikactie trimaran (2)